Over mij

In de winter van 1996 reed ik laat februari begin maart op de Weissensee in de voorjaarsvakantie. Daar hoorde ik op het grotendeels verlaten ijs, steeds een Oostenrijker aankomen op heel merkwaardige schaatsen. Na inspectie bleken dit schaatsen te zijn met een langlaufbinding en langlaufschoenen. Ze zaten alleen van voren vast aan de binding. Als onervaren langlaufer wist ik wel dat die schoenen altijd zo lekker zaten (dit i.t.t. Skischoenen) en je nooit koude voeten kreeg (dit i.t.t. Noren). Deze Oostenrijker reed mij met enige regelmaat voorbij op het rondje van 2 km.

In de winter van ’96 / ’97 tipte mijn schoonmoeder mij over deze schaatsen in NL. Het bleek om een telg te gaan van de beroemde Elfstendenfamilie Sweigmann: Guus. Woonachtig in Rotterdam Hoogvliet zocht ik hem op. Hij had niet veel nodig om mij te overtuigen.

Op die schaatsen rijd ik nu nog steeds. Als het winter is ben ik veelal op de het Friese ijs te vinden. En altijd met mijn trouwe Almgrens (later opgegaan in Lundhags) onder de voeten. In de loop der jaren heb ik altijd het idee gehad om zelf dit soort schaatsen te gaan verkopen, ook omdat ik vond dat deze schaatsen onnodig duur zijn. Door scherp in te kopen en weinig marge te rekenen, zijn dit type schaatsen voor veel meer mensen een optie. En al die geweldige schaatsdagen die ik vanaf die winter mee heb mogen maken, gun ik iedereen. Van een matige schaatser werd ik een lange afstandschaatser. Ineens bleek het ook voor mij mogelijk om een elfstedentocht te schaatsen. Veel meer informatie kan ik je ook telefonisch 06 50499841 of via de mail: kmourits@elfstedenschaatsen.nl verstrekken.